Bielorusko,Rusko: Vstup občanov tretích krajín na územie Ruska cez Bielorusko

Federálna bezpečnostná služba Ruskej federácie vydala nariadenie stanovujúce kontroly na hraniciach (zavádzajúc tzv. "hraničné zóny") v troch ruských regiónoch (Briansk, Pskov a Smolensk) pozdĺž celej hranice s Bieloruskom.

Nariadenie vstupuje do platnosti 7. februára 2017. Regionálna pohraničná stráž bude musieť určiť miesta a čas pre vstup a prechod osôb a vozidiel cez hraničnú zónu a zriadiť inštaláciu informačných tabúľ s novými opatreniami.

Vyššie uvedené opatrenia neovplyvnia pohyb občanov Bieloruska a Ruska cez bielorusko-ruské  "hraničné zóny", budú však mať nepriaznivý dopad na občanov z tretích krajín, ktorí tranzitujú z Európy cez Bielorusko do Ruska. Nemusí im byť umožnený vstup na územie Ruska, dokonca ani s platným ruským vízom z dôvodu, že v tejto oblasti nie sú dostupné žiadne oficiálne hraničné priechody.

Podľa Hraničnej strážnej služby Federálnej bezpečnostnej služby Ruskej federácie, ako je uvedené na ich internetovej stránke:

"Podľa článku 2 Dohody medzi Ruskom a Bieloruskom o zabezpečení rovnakých práv voľného pohybu a výberu miesta pobytu pre občanov Ruska a Bieloruska na území štátov - členov unitárneho štátu (Sankt Peterburg, 24.1.2006), bez ohľadu na miesto pobytu, majú právo voľne vstúpiť a opustiť územie Ruska a Bieloruska.

Stanovené článkom 4 Dohody medzi Ruskom a Bieloruskom o priateľstve, dobrých susedských vzťahoch a spolupráci (Minsk, 21. 2. 1995), nebol do dnešného dňa dohodnutý režim vstupu, výstupu alebo pobytu občanov tretích krajín na ich území.

Do vyriešenia tejto záležitosti bude prekročenie rusko-bieloruských štátnych hraníc zo strany všetkých kategórií občanov tretích krajín, a to prostredníctvom cestnej alebo železničnej dopravy, ako aj priamymi letmi medzi Bieloruskom a Ruskom, považované za porušenie medzinárodných pravidiel platných pre prekračovanie štátnych hraníc Ruskej federácie. Povolenie na prechodný alebo trvalý pobyt na území Ruska a Bieloruska nedáva právo prekročiť rusko-bieloruskú štátnu hranicu.

Podľa medzinárodných zmlúv a národnej legislatívy Ruskej federácie všetky kategórie národností tretích krajín môžu vstúpiť a vystúpiť do/z Ruska cez medzinárodné alebo dvojstranné hraničné priechody otvorené pre medzinárodný alebo dvojstranný pohyb."

Dňa 9. februára 2017 sme boli informovaní aj zo strany Veľvyslanectva SR v Moskve, ktoré neodporúča občanom SR využívať na vstup do Ruskej federácie hranicu medzi Bieloruskom a Ruskom.

Žiadame dopravcov, aby pri plánovaní prepráv do Ruskej federácie zobrali na vedomie vyššie uvedené.

V prípade akýchkoľvek otázok kontaktujte colné oddelenie Združenia ČESMAD Slovakia.

 


Zdroj: IRU, ECB

Posledná aktualizácia: 03. 02. 2020