Balík opatrení v oblasti mobility: Rada prijala reformu týkajúcu sa vodičov nákladných vozidiel

Balík opatrení v oblasti mobility: Rada prijala reformu týkajúcu sa vodičov nákladných vozidiel

Rada dnes prijala zásadnú reformu v odvetví cestnej dopravy EÚ, ktorá je známa ako balík opatrení v oblasti mobility. Novými pravidlami sa zlepšia pracovné podmienky vodičov, zavedú sa osobitné pravidlá vysielania vodičov v medzinárodnej doprave a aktualizujú sa ustanovenia o prístupe na trh nákladnej dopravy. Zároveň sa nimi zlepší účinnosť dodržiavania predpisov. Predbežná dohoda medzi predsedníctvom Rady a Európskym parlamentom sa dosiahla 11. decembra 2019. Dohodnuté znenie schválil Výbor stálych predstaviteľov Rady 20. decembra 2019 a Rada potvrdila politickú dohodu 20. februára 2020.

Novými pravidlami sa má docieliť rovnováha medzi lepšími pracovnými a sociálnymi podmienkami vodičov a slobodou prevádzkovateľov poskytovať cezhraničné služby, pričom sa nimi zároveň prispeje k bezpečnosti cestnej premávky. Okrem toho sa nimi spresnia predtým nejednoznačné ustanovenia, čo vnesie do tohto odvetvia viac jasnosti, a ukončí sa nejednotné uplatňovanie medzi členskými štátmi.

Balík pozostáva z nariadenia upravujúceho prístup na trh cestnej nákladnej dopravy a k povolaniu prevádzkovateľa nákladnej cestnej dopravy alebo prevádzkovateľa osobnej cestnej dopravy; nariadenia o maximálnom pracovnom čase a minimálnom čase odpočinku vodičov a o určovaní polohy prostredníctvom tachografov a zo smernice, ktorou sa revidujú požiadavky týkajúce sa dodržiavania predpisov a stanovujú pravidlá vysielania vodičov.

Ďalšie kroky

Dnešným hlasovaním, ktoré sa uskutočnilo prostredníctvom písomného postupu, Rada prijala svoju pozíciu v prvom čítaní. Pred uverejnením právnych aktov v úradnom vestníku ich musí ešte prijať Európsky parlament v druhom čítaní. Nariadenia nadobudnú účinnosť 20 dní po uverejnení a smernica deň po uverejnení.

Pravidlá stanovené v nariadení o prístupe na trh a v smernici o vysielaní sa začnú uplatňovať 18 mesiacov po nadobudnutí účinnosti právnych aktov. Pravidlá stanovené v nariadení o časoch jazdy sa budú uplatňovať 20 dní po uverejnení, s výnimkou osobitných lehôt pre tachografy.

https://www.consilium.europa.eu/sk/press/press-releases/2020/04/07/mobility-package-council-adopts-truck-drivers-reform/


Posledná aktualizácia: 07. 04. 2020