Ako zmení automatizácia dopravu?

Ako zmení automatizácia dopravu?

Odborníci sa zhodujú, že automatizácia bude mať veľký vplyv na dopravný priemysel, aj keď názory na to, ako rýchlo dôjde k zmenám a či to bude pre ľudí v tomto odvetví dobré alebo zlé, sa líšia. V hre je toho veľa, takmer 80 % všetkých tovarov v Európe sa prepravuje po ceste a sektor zamestnáva okolo 3,2 milióna vodičov.

Vyvinúť autonómne úžitkové vozidlá sa snažia nielen etablovaní výrobcovia ako Daimler, Volvo Trucks či Scania, ale aj firmy ako Waymo či Tesla alebo startupy s názvom Einride, Embark, TuSimple... Podľa viacerých odborníkov životaschopná technológia autonómneho ovládania, ktorá by mohla nahradiť nákladné vozidlá, je pravdepodobne vzdialená viac ako dve desaťročia. V tom však vidia zmysel technológie, že zníži nedostatok ľudí v odvetví dopravy.

Nedostatok vodičov

Medzinárodná únia cestnej dopravy IRU odhadla, že v minulom roku chýbalo v Európe približne 20 % vodičov truckov. Americké združenie autodopravcov (ATA) uviedlo, že na začiatku roku 2019 im chýbalo 61 000 vodičov a odhadovalo, že ak sa podmienky podstatne nezmenia, pre ťažké trucky v USA môže do päť rokov chýbať 100 000 vodičov. Najväčší nedostatok bol v diaľkovej ťažkej doprave. Bude určite zaujímavé, ako sa situácia vyvinie po kríze s ochorením Covid-19.

Pod obavy z nedostatku vodičov sa nepodpisujú vo všeobecnosti autonómne vozidlá, ale skôr konkurencia zo strany iných povolaní a starnúca populácia vodičov. Vo svojej správe ATA uvádza, že priemerný vek vodiča cestnej dopravy v USA je 46 rokov a priemerný nový vodič, ktorý je vyškolený na „veľkú“ súpravu, má 35 rokov. Tiež pripomína, že zvýšenie objemu nákladu si vyžaduje viac vodičov.

Autonómne vozidlá

Združenie ATA považuje autonómne vozidlá z dlhodobého hľadiska za pozitívny trend. Aj keď sme stále desaťročia vzdialení od súprav bez vodiča, ktoré jazdia po diaľnici ako normálna súčasť dopravy, technológie podporujúce vodiča v jazdných súpravách by mohli mať podľa amerického združenia pozitívny vplyv na vodičov znížením stresu pri práci a sofistikovanejšia technológia môže tiež podľa ATA prilákať mladších ľudí k riadeniu nákladných vozidiel.

1860x1050-vera-in-port.jpg                                                      03_Scania.jpg

Plný potenciál dopravného odvetvia sa ešte len ukáže. Všetko naznačuje, že globálny dopyt po preprave bude aj v nasledujúcej dekáde pokračovať vo výraznom raste. Ak máme túto požiadavku naplniť udržateľne a efektívne, musíme nájsť nové riešenia. Ak máme zabezpečiť plynule fungujúci systém pohybu tovaru, je tiež nutné existujúcu infraštruktúru využívať lepšie, ako je to teraz. Autonómny systém prepravy, ktorý vyvíjame, môže byť dôležitým doplnkom dnešných riešení a môže pomôcť naplniť mnohé výzvy, ktorým spoločnosť, dopravné firmy aj zákazníci nakupujúci prepravné služby čelia,“ uviedol Claes Nilsson, prezident spoločnosti Volvo Trucks v súvislosti so systémom VERA.

Prepravné riešenie budúcnosti od Volvo Trucks VERA by sa malo využívať pre pravidelné a opakujúce sa prepravy, pre ktoré sú charakteristické relatívne kratšie vzdialenosti, veľký objem tovaru a vysoká presnosť dodávok. Ako typické príklady možno uviesť prepravu medzi logistickými centrami, ale automobilka si vie predstaviť aj iné použitie.

Po koncepte vozidla NXT, ktoré je určené do mestského prostredia na prepravu osôb alebo rozvážku tovaru, predstavila Scania víziu úplne autonómneho vozidla v segmente ťažkých nákladných automobilov. AXL je navrhnuté zatiaľ do prevádzky v lome alebo bani, z hľadiska autonómnej jazdy využíva kamery, radary aj GPS, pričom ho poháňa vznetový motor na biopalivo. „V skúšobnej prevádzke u zákazníka už máme aj trucky s autonómnym riadením. Doteraz však majú miesto pre vodiča, ktorý môže v prípade potreby zasiahnuť. Scania AXL nemá kabínu, a to výrazne mení podmienky. Vývoj vozidiel s autonómnym riadením zaznamenal v posledných rokoch veľký pokrok. Stále ale nepoznáme všetky odpovede. Prostredníctvom koncepčných vozidiel, akým je aj Scania AXL, ale vstupujeme na nové územie a naďalej sa veľmi rýchlo učíme,“ uviedol vedúci výskumu a vývoja Scania Claes Erixon.

Zmena spôsobu práce

Jednou zo spoločností, ktoré sa výrazne venujú autonómnym úžitkovým vozidlám, je spoločnosť Einride. Podľa nej robotické automobily bez ľudského dohľadu, ktoré by boli schopné navigácie v zložitých prostrediach, ako sú mestské centrá, v krátkom čase na trh neprídu. „Pravdepodobne nie o desať rokov. Veríme, že prvé reálne aplikácie na prepravu tovaru autonómnymi vozidlami budú prichádzať v prepravách mimo centra mesta, v menej zložitých dopravných situáciách, na jasne definovaných trasách medzi napríklad skladmi, distribučnými centrami a obchodmi," uvádza Einride.

04_Enride.png

Podľa spoločnosti, ktorá tento rok začne s výcvikom operátorov svojich diaľkovo ovládaných elektrických vozidiel, napriek tomu, že na diaľniciach je hustejšia premávka, riadiť tu autonómne vozidlá nemusí byť také zložité, a preto by sa mohli v blízkej budúcnosti objaviť aj v tomto prostredí. Najdlhšie budeme čakať podľa Einride na autonómne vozidlá v mestách.

Podľa viacerých iných odborníkov, je to aj logické, pretože priemysel má príliš veľa problémov s existujúcimi technológiami asistencie pre vodičov, aby mohol mať dôveru v rozvinutejšie autonómne systémy. Často sa uvádza, že automatické núdzové systémy majú chybovosť počas sneženia, silného dažďa a pod. Softvér takýchto vozidiel by mal byť podľa viacerých kontrolovaný nezávislými tretími stranami pred jeho uvedením do premávky.

Spoločnosť Einride tiež uvádza, že technológia autonómnych vozidiel má potenciál zaistiť bezpečnú a udržateľnejšiu cestnú nákladnú dopravu. Nielen pre životné prostredie, ale aj pre vodiča. „Očakávame, že ľudia budú v dohľadnej budúcnosti stále zohrávať dôležitú úlohu v kamiónovej doprave, ale to, čo sa zmení, bude, že dôjde k prechodu od vodičov k operátorom autonómnych truckov,“ uvádza Einride. Pôjde podľa nich o monitorovanie a v prípade potreby diaľkové ovládanie flotíl autonómnych elektrických vozidiel. „Pôjde o bezpečnejšiu a pohodlnejšiu prácu, v ktorej môžu operátori v noci ísť domov k svojim rodinám,“ dopĺňa Einride.

Na to, aby mohli operátori ovládať na diaľku autonómne nákladné vozidlá, bude treba mať podľa Einride tiež vodičský preukaz. Operátor však bude potrebovať aj ďalšie zručnosti, čo by podľa spoločnosti nemal byť problém. Podobný prístup podľa nej teda neohrozí pracovné miesta vodičov, len zmení spôsob ich práce.

Automatizácia podľa normy SAE

V odbornej terminológii sa používa päťstupňová stupnica americkej organizácie SAE, ktorá definuje úroveň automatizovanej jazdy.

05_priestor.png

Úroveň 1 - asistovaná jazda. Asistenčný systém dokáže prevziať vedenie vozidla v pozdĺžnom alebo priečnom smere. Podporuje vodiča, na ktorom zostáva stále zodpovednosť a musí byť pripravený v prípade potreby okamžite prevziať riadenie.

Úroveň 2 - čiastočne automatizovaná jazda. Vodič môže v niektorých situáciách odovzdať systému riadenie automobilu v pozdĺžnom a priečnom smere, no musí neustále systém kontrolovať a v prípade potreby prevziať riadenie vozidla. Zodpovednosť zostáva na vodičovi.

Úroveň 3 - vysoko automatizovaná jazda. Vodič nemusí neustále kontrolovať vedenie vozidla v pozdĺžnom a priečnom smere a môže sa venovať iným činnostiam, ktoré umožňujú palubné systémy auta. Systém sám vyhodnotí hranicu, kedy podmienky okolia už nezodpovedajú rozsahu systému. Systém upozorní vodiča s predstihom, aby prevzal riadenie.

Úroveň 4 - úplne automatická jazda: Systémy už nepotrebujú žiadnu podporu od vodiča, v zadefinovanom priestore riešia automatickú jazdu, limituje ich len určitá oblasť, kde riadi vozidlo vodič. Ak ten nereaguje, systém vozidlo zastaví.

Úroveň 5 - autonómna jazda: Automobil preberá úplnú kontrolu nad vedením vozidla v pozdĺžnom a priečnom smere. Systémy nepotrebujú pomoc, ani prítomnosť vodiča v aute. Nenachádzame tu žiadne ovládacie prvky pre vodiča (volant, prevodovka, pedále).

rak, foto: Einride, Volvo Trucks, Scania

Vyšlo v mesačníku Kilometer č. 4/2020

 


Posledná aktualizácia: 08. 05. 2020